1944. október 15.

 

1944. év október 1.-én alkalmazott Csomay Ödön községi főjegyző próbaidőre, a községházára, közellátási jegykezelőnek. Két hete dolgoztam, amikor sürgős felső utasításra minden községi dolgozót vasárnapi munkára rendeltek be. Ugyanakkor kidobolták a községben, hogy október 15.-én vasárnap, minden katonaköteles, jelenleg civil személy, a katonakönyvével jelentkezzen összeírás céljából a községházán. A nem katonai szolgálatot teljesítő, hadköteles férfiak jelentkeztek az irataikkal, melyek alapján mindenkiről ki kellett tölteni egy kérdőívet, mely a személyi adatokon kívül tartalmazta a katonai szolgálattal kapcsolatos adatokat is. Az összeírás célját nem lehetett tudni, azt nem hozták nyilvánosságra. Mintegy 40 év után, a második világháborúval kapcsolatos könyvben olvastam, hogy ezt az összeírást Horthy rendelte el, hogy az általa tervezett kiugrási kísérlet esetére, tisztában legyen a még rendelkezésre álló tartalék haderő minőségével, állapotával, hogy egy esetleges mozgósításnál milyen erőre számíthat, ha a németek elleni fellépésre sor kerülne.

Annak idején, a községházán délben 12 és 2 óra között ebédszünet volt, ilyenkor mindenki hazament ebédelni. A jelenlegi Bajcsy Zsilinszky utca közepedáján menve, az egyik háznál éppen kitették az ablakba a rádiót, hogy az utcán mindenki hallja a bejelentett, rövid időn belül bemondásra kerülő rendkívüli fontos közleményt. Ott hallottam Horthy proklamációját, mely szerint a szovjetektől fegyverszünetet kért, és hadat üzent a németeknek. A hír általános lelkesedést keltett, mert mindenki a háború gyors befejezését remélte. A román példához hasonlóan itt is azt várták, hogy a németek gyorsan elhagyják az országot, és Magyarország kiléphet a háborúból.

Mikor az ebédszünet után visszaérkeztem a községházára, a rádió már nyilas indulókat sugárzott, és a bejelentésekből kiderült, hogy Horthy proklamációja nem érvényes, és a nyilasok átveszik a hatalmat, hogy a háborút teljes erővel folytathassák. A kiadott utasítás alapján délután a katonai összeírást már nem folytattuk.

A községházán megjelentek a nyilaskeresztes párt tagjai, ott gyülekezve várták az odarendelt autókat, melyekkel rövid időn belül elindultak Budapestre, hogy az általuk ismert helyen átvegyék a fegyvereket, és ezekkel elfoglalják a stratégiai pontokat, illetve megszilárdítsák hatalmukat.

 

<< Vissza