Az 1878 évi Úrbéres Egyezség
Imrei Rezsőné

 

A község jobbágyai és a földesúr között egy évszázadig húzódó úrbéres pereknek az 1878 évben kötött úgynevezett “úrbéres barátságos egyezség” vetett véget. Ennek szövege az alábbi:

“ Úrbéres barátságos egyezség, mely Solymár helység határának rendezése, birtok tagosítása, közlegelőjének elkülönítése és erdei haszonélvezetek szabályozása iránt megkezdett, és jelenleg a Pestvidéki tekintetes királyi Törvényszék elött folyamatban levő úrbéri perben egyrészt: id. Pápay Ignác h. ügyvéd, mint beodrai gróf Karácsonyi Guidó cs.kir.kamarás úr őméltóságának e részbeni meghatalmazott képviselője, továbbá Walther Lajos és Zaitz József közbirtokos urak mint felperes volt földesuraság, - másrészről Solymár község volt úrbéresei, mint alperesek meghatalmazott választmánya, a helybeli kiváltságosok és Paskó Madách h. ügyvéd, mint a község képviselője között a mai napon és helyen a fentnevezett gróf Karácsonyi Guidó úr őméltósága közvetlen helybenhagyásának határozott fenntartása mellett köttetett.

I. Tekintve, hogy a közbirtokos volt földesuraságok között az aránykulcs, - mely szerint ők, valamint a közös jövedelmükben osztoznak úgy a közös kiadásokhoz, általában különösen pedig a jelen határrendezés költségeihez is járulnak, - tisztába hozva, illetve megállapítva van akként, hogy a jelenleg Zaitz József által bírt néhai Huszár Sándorné született Madách Anna féle birtok az egész határnak 1/6 részét, gróf Karácsonyi Guidó birtok az egész határnak 5/6 részét, azonban akként teszi, hogy ezen 5/6 részből 1/15 rész Walther Lajos tulajdonát képezi, a perben álló felek az 1863 évi április 1-én alispáni, bíróságilag hitelesített térkép és telekkönyvben feltüntetett tényleges birtok állapotot kölcsönösen elfogadják, és innen kifolyólag mindkét fél, tudniillik a volt földesuraságok egyrészről az 1863. évi április 1-én megelőző időkre vonatkozó netaláni foglalások kérdésének vitatásától önként elállanak és a tényleges birtokállapotot, úgy mint ezt az 1863 évi április l-én hitelesített térkép és telekkönyv mutatja a jelen határrendezési perben, és úgy a község, mint testület, valamint az úrbéresek a volt földesuraságok ezidőszerinti jogutódai irányában minden lehető előnyökről, melyeket nekik az 1815-ben indított, 1829. évben újabban folyamatba tett és az 1842. évi szeptember 21-én kelt megyei törvényszéki ítélettel megadott úrbéri végrehajtási per., - maradvány és irtványföldek s a szőlők minősége és mennyiségére nézve nyújt, avagy nyújthatna, ezennel egyszer s mindenkorra feltétlenül lemondanak, s ezen kérdéses pert a jelen úrbéri barátságos egyezség folytán megszűntnek kijelentik és ilyennek kijelenteni kívánják.

II. Miután Solymár község az Urbárium behozatalánál a harmadik helyosztályba soroztatott s így egy egész teleknek törvényes illetőségéül 1 hold belsőség, 28 hold szántóföld és 8 hold kaszásrét, vagy rétföld határoztatott meg, tehát egy belsőteleknek belső és külső törvényes illetőség a jelen úrbéri egyezségnél összesen 37 holdban állapíttatik meg. Innen kifolyólag mindaz, amit a volt úrbéresek ezen törvényes illetményükön felül bírnak: maradvány földekül tekintendők és váltság tárgyát képezendők.

III. Van Solymár községben 38 2/8 úrbéres telek az 1863 évi április l-én hitelesített földkönyv szerint 78 birtokos közt beosztva; és van 138 volt úrbéres zsellér - kiknek tényleges birtokuk a most hivatkozott földkönyvben kimutatott mennyiségekben jövőre is meghagyatnak. Megjegyeztetvén azonban az, hogy miután a telkeknek belső és külső úrbéri törvényes illetményeik osztályozott holdakban összesen 1415 250/100 holdakat tesz, a meghitelesített telekkönyv szerint addig a tényleges birtokukban 1695 125/100 osztályozott hold találtatik, és így úrbéri illetményföldükön felül 279 875/100 osztályozott holdakat bírnak, ezen többletmaradvány földet képezvén az egyéni kimutatásban megnevezettek mind maradvány földeket bíró volt úrbéresek az 1871. 53. sz. értelmében kötelezik magukat a birtokukban lévő 279. 875/100 holdat tevő maradvány földekért és pedig minden holdját 15 Ft 61 krajcárral számítva összesen 4368 Ft 84 krajcárnyi váltság összeget a volt földesuraknak 10 év alatt húsz félévi részletekben, az új birtokállapot hitelesítése napjától kezdve s innét folyó 5 % kamataival együtt oly kötelezettség terhe alatt megfizetni, hogy amennyiben a fizetés körül mulasztás történne, jogában álland az illető volt földes uraságnak a fizetni elmulasztott töke összeget és annak folyó kamatait általa szabadon választandó bármely bíróság elött sommás szóbeli per úton és végrehajtásilag is megveheti. A zsellérek kezén lévő külsőségeknél ellenben a földes uraságok a maradvány földek felszámítását igénybe nem veszik.

IV. A szabadosok úgymint: a község, mint testület, a r. cath. plébános és kántortanító az 1863. évi április 1-én hitelesített földkönyvben kitüntetett birtokait minden váltság nélkül jövőre is megtartandják; sőt a r. cath. plébános tényleges birtoka tekintettel az 1817. évben történt Canonica Visitatio 6. fejezetének 1.§ ára, - a földesuraságok által egy egész úrbéri kültelekre, azaz 36 holdra a közbirtokos földes uraságok által kiegészíttetik.

V. A gyep és erdei legelő jutalékra, valamint az erdei haszonvételek telekre nézve a jogosult telkek száma a következő mérvben állapíttatik meg:

1. Úrbéri jobbágytelek 38. 2/8
2. Úrbéri zsellérek 138. Ezekből nyolcat
arányosítva egy telekhez 17. 2/8
3. egy r. kat. plébános 1.
4. egy kántortanító 0. 4/8
5. községi jegyző 0. 4/8

Telek számban és a határszéli gyeplegelőből minden telekre 1200 n.- öles négy hold, - az erdei legelőből pedig tekintettel arra, hogy az 1863. április 1-én hitelesített térképen 1973 hr. számmal feltüntetett legelőnek “Smalzberg” elnevezésű része is az elkülönítési megállapodás szerint a volt Úrbéreseknek lesz kimérendő és birtokba bocsátandó, ugyanezen Smalzberg nevezetű legelőrész, éspedig ennek a Szt.Iványi és Nagykovácsi határokra dűlő részében található, térképileg fel nem tüntetett hasznavehetetlen kavics torlások, vízmosások és sziklás részek miatt csak felében fog hasznos számításba vétetni. Minél fogva minden egyes telek száma erdei legelőül csupán két hold fog kiméretni, illetve kiadatni: végül fajzás és erdei haszonvételek fejében tekintettel arra, hogy a volt úrbéreseknek az elkülönítési megállapodás szerint már részben letarolt, részben kiirtott erdőföldek is illetményül beméretnek 1200 n,öles négy hold erdő, illetve erdőterület határoztatik és kiadása állapíttatik meg.

VI. A birtokos tagok elkülönítésére nézve a következők állapítatnak meg:

/ Az 1863 évi április l-én meghitelesített térkép és telekkönyv szerint feltüntetett belsőségek jövőben is változatlanul megmaradnak, csupán a térképi 118 és 119 hr. számok alatt hibásan legelőkül jelzett, terület, - mely forgalom tért képez, - jövőre Templom tér címe alatt térképezendő leszen. - s innen kifolyólag a telekbirtokosoknak, kik belsőségekben, - telkeik arányához képest törvényes illetményükből több, vagy kevesebbet bírnak, - ezen többletet illetve kevesebbet, - külsőségekben fog kiegyenlitettni s illetve adjusztáltatni.

2./ A közbirtokos földesuraságok összes birtokait az alább foglaltak szerint fogják megtartani, illetve az új állapotban kiméretni.

a. / Az urasági két malom, az alsó tudniillik és a felső, - a mostani térképen 226 veres és 253 fekete, továbbá a 231 veres és a 256 fekete hr. számok alatt foglalt kiterjedésben, valamint a vízlevezetésre szolgáló csatornák s partjaik a térképileg feltüntetett szélességben e célra jövőre is Uraságoknak fennmaradnak.

b. / Az úgynevezett Szarvas kocsma a budai országút baloldalán, térképen 229 veres és 255, 249 számok alatti parcellák jövőre is Uraságiaknak fenntarttatik; még ellenben a kocsmának áttelenben fekvő, a térképen 548 hr. sz. szántóföld és 616 és 708 hr. rét a volt úrbéreseknek illetményükbe betudva átengedtetik.

c. / Az Urasági XV dűlőbeli rétek a “Szarvas” kocsmánál a község és volt Úrbéresek által birtokolt VI dűlőbeli rétekkel ugyanannyi hold számban kicseréltetnek akként, hogy a volt Földesuraságok összes rétjeiket ezen VI dűlőből a budai országútról fel a felső malom felé veendik ki.

d. / A Walther féle 2129 és 2893 hr. és grófi féle 2123, 2233, és 2234 számokkal jelölt birtok részek a mostani helyen és kiterjedésben elkülönítési rendes választó vonalak közé véve jövőre is földesúri birtokul maradnak, még ellenben a volt Úrbéresek birtokai között fekvő földesúri birtok részletek a volt úrbéreseknek engedtetnek át, ezekért a volt földes uraságok viszont cserébe átveszik a volt jobbágyoknak az Óbudai határtól az erdő és a budai országút között elterülő birtokaikat, és illetve ezekből egész szélességben és a határral párhuzamosan a falu felé mérve annyit, amennyit a volt jobbágyok összes illetményeik kiadása után fennmaradó saját birtokaik igényelni fognak. Ezen területek aztán egymás közötti felosztására nézve a közbirtokos földesuraságok már most akként egyeznek meg, hogy Walther Lajos az óbudai határra dűlő 890 hr, számú jelenlegi szántóföldjét megtartván és a többi illetménye ehhez és ugyan a Budai országútra is kiterjesztve s az Óbudai határ mentén az erdőig lesz tagosan kimérendő; mellette Zaitz József hasonlóul a Budai országúttól fel a határ mentén az erdőig nyerendi összes birtokait akként, hogy az egyszersmind az óbudai határról felfelé mérve kijárandó erdőilletményével együttesen tagosítva hasittassék ki: ezen felül a falu felé mérve következik gróf Karácsonyi Guidó összes birtok illetményének hasonlóul a Budai országúttól érintkezőleg kimérése olymódon, hogy az erdejéhez tagosítva méressék. Mindezen felosztásra nézve a közbirtokos földesuraságok egymás között az Úrbéri földosztályozást nézve a közbirtokos földes-uraságok egymás között az Úrbéri földosztályozást véve alapul birtok illetményeiknek ezen osztályozás szerinti kiadásában egyeznek meg.

e. / Gróf Karácsonyi Guidó birkaistállója és majorja jövőre is uraságinak fenntartván, ennek udvara a körülötte elterülő 1975 és 1976 sz. legelőkből két holdnyi területnek akként hozzámérésével, hogy marha hajtásra elegendő tér szabadon hagyassák jobbra és balra, valamint a falu és a pincék felé kikerekíttetni fog, még az ezen legelő részekből fentmaradó úgy az 1702 továbbá a Budai úton túl eső 353, 354, 355, úgy nemkülönben a Slosberg és ezen túl levő 1446, 1448, 1449 és 2626 hr. számú legelőknek s az 1345 hr. szám alatti vízmosás szántóföld és az 1277 hr. sz. alatti Slosberg irtásföld is legelőnek vétetvén, egész területei a volt úrbéreseknek és szabadosoknak legelő illetményül fog kiméretni, úgy azonban, hogy a fent említett legelő területeken keresztül a volt jobbágyoknak esendő szántóföldekre ugar legeltetés szempontjából, nemkülönben a földesuraknak esendő erdőig és erdő alatti földekre is 8 - 8 öles közös csapás nyittatik: a 2627 hr. számú “Wiesel” Hutweide legelő részlet, - továbbá az 1119 és 1112 hr. számok alatti úgynevezett Földberg szántókból és 1120 hr. számú legelőből azon terület mely egyedül az erdő oldaláról hozzáférhető, volt földesuraságok erdejükhöz méretve odakerekítve megtartják, hogy ezzel erdeik folytonosságát fenn-tarhatók, minélfogva erdei legeltetésük szempontjából a 2626 sz. részleten is végig a Hidegkúti úttól párhuzamosan 8 öl szélességű, marhahajtásra alkalmas csapás nyittatni.

3. / A volt úrbéresek és szabadok gyep és erdei legelőjük, valamint erdőilletményük is ki fog adatni, a már fentebb hivatkozott 1702, 1974, 1973, 1972, 353, 354, 355 “Slossberg” úgy az 1446, 1448, 1449, és 2626 hr. számok alatt térképezett közlegelőkből, valamint az 1975 és 1976 hr. számú közlegelőknek az urasági juhakol kikerítés után fennmaradó területből. - az 1973 hr. sz. alatt együttesen térképezett úgynevezett Smalzberg és Tehénszállás és Unterlager legelőkből a Saubründl föl a Sz. Iványi határra; és a 2894 és 2892 hr. számmal “Kirschenwald,” Ober Wald, és Strittwald erdő talajaikból és lábas erdőkből a szőlők háta mögött a Nagykovácsi határ mentén addig érvén, míg összes telki illetményeik ki nem advák.

4 / Tekintve, hogy a tényleg létező faiskola fatenyésztésre teljesen alkalmatlan, de még falun kívül is esik a közbirtokos földesuraságok faiskolául a Templom melletti, s a térképen 116 hr. számmal jelölt 959 n. ölnyi legelő területet adományozzák, valamint közös használatra.

Kőbányának a Slosberg háta mögött erre alkalmas helyen az 1449 hr. számú legelőből egy holdat, agyagbányának a 259, 260 hr. alatti haszontalan gödrök bemérésével az 1976 hr. számú legelőből, amennyiben ezt nem marhahajtásra is igénybe veendő területe kiadni fogja, másfél holdat, végre homokbányának a 1974 hr. számú legelőből, a községhez közel alkalmas helyen egy holdat fognak minden beszámítás nélkül kiméretni.

5. /. A földesuraságok sajátjaikból kegyadományként a római kat. temető nagyobbítására egy holdat fognak, Iskola alapul pedig 1868 évi 38. törv. Cikk. .39. §-hoz képest a felosztandó közlegelő területének 1 % /százalékát/ fejében az Úrbéri leendő beszámítás nélkül fogják kiméretni a térképi 1345 hr. számmal jelölt s legelő gyanánt kimérendő és 4 hold 663 n. öl kiterjedésű erdő alatti urasági szántóföldet.

6. / A volt úrbéres telkesek és zsellérek külső birtoka a tényleges dülőzet keretén és mezsgyéik parcellák helyett cserébe kapott urasági birtok parcellák fognak mérnökileg újra kiosztatni, különben a régi mezsgyék érintetlenül hagyatnak. A község, mint testület, valamint a szabadosok külső birtoka összesíttet között jövőre is megmarad, csupán az elkülönítés következtében a földesurasságoknak esett s a község lehető közelében alkalmas helyen egy tagban kiadni fognak.

7. / Az úrbéri illetőségek akkénti kiadáson felül fennmaradó, minden területek a földesuraság kizárólagos tulajdonába mennek át, és jövőre a földesurak s jobbágyok közti mindennemű közösség megszűnik.

8. / A királyi kisebb haszonvételek és szőlődézsma a jelen egyezség tárgya nem lévén érintetlenül hagyatnak, és a község is az eddigi gyakorlathoz képest bírt törvényes korcsmáltatási jogában megmarad, - végre,

9. / Az országos és megyei közlekedési utak, valamint a határ és elkülönítési választó vonalakra úgy a csapások és dűlőutakra nézve az 1876. évi május 16-án eszközölt küldöttségi eljárás alkalmával már kölcsönösen elfogadottak és megállapítottak fognak zsinórmértékül szolgálni: megjegyeztetvén azonban itt azt, hogy mindezen utak térfogat beszámítás tárgyát nem képezik és a volt földesuraságok által adatnak ki.

Minek állandó voltát a jelen barátságos úrbéri egyezség 5 eredeti példányban kiállított és aláíratott.

Solymár, 1877 évi május hó 12. én.

Glazer József plébános Jóhn József id.Pápay Ignác
Körbl Károly kántortanító Renátser György Zaitz József
Pollák Mátyás községi jegyző Kühner József Leskó Medárd közs. ügyvéd.
Thaller Márton bíró Thaller Márton Thaller György
Zettner Antal Wieszt Mátyás Ringler János
Ifj. Pillmann Mátyás Thaller Mihály Wentzel György
Halubka János Hellebrandt Mihály S ä ffer Bernát
Id. Pillmann Mátyás Dauner Mihály Zwickl György
Thaller András Werner József Jud Márton
Draxler Tamás Thaller János Thaller Jakab
Gróf Karácsonyi Guidó    

 

11.593/1878.

Ezen úrbéri egyezség, mind alaki, mind az úrbéresség megállapítására nézve helyesnek találtatván bíróilag jóváhagyatik.

Budapesten a pestvidéki kir. törvényszék polgári osztályának 1878. évi július 30-án tartott ülésében,

Illyés István b. elnök, Gold István aljegyző,”

 

<< Vissza